5 Receptes delicioses per aprofitar al màxim la carn de xai

Return to all

Una de les carns més característiques de la zona interior del Montsià, a la Sénia i les muntanyes dels Ports, és el xai també anomenat corder. La muntanya és un terreny abrupte amb hiverns freds i estius calorosos, on la ramaderia ovina funciona millor que l’agricultura intensiva. 

Les ovelles són animals molt adaptables i poden pasturar en zones amb vegetació escassa, fent que el xai sigui una elecció òptima per a l’aprofitament de les terres. Les famílies de la zona han criat ovelles durant generacions, i la ramaderia ovina ha estat una part essencial de l’economia local. Això ha creat una cultura culinària on la carn de xai és molt valorada i s’utilitza en nombroses receptes tradicionals.

Cuinar amb corder mai havia estat tan fàcil

La cuina de les comarques dels Ports reflecteix l’ús de productes locals i de temporada, entre els quals destaca el xai. Plats com l’estofat de xai, el xai a la brasa i altres guisats són part integral de la gastronomia local. Aquestes receptes tradicionals han passat de generació en generació, consolidant la presència del xai en les taules de les famílies de la regió.

La carn de xai és un ingredient versàtil i deliciós que pot convertir-se en el plat estrella de qualsevol àpat. Amb la seva textura suau i el seu sabor característic, el xai ofereix infinites possibilitats a l’hora de cuinar-lo. A continuació, us presentem cinc receptes delicioses que us ajudaran a aprofitar al màxim aquesta carn tan exquisida.

5 Idees fàcils i originals per cuinar el xai

Xai a la brasa amb herbes mediterrànies. Potser la recepta més típica, el xai és un ingredient que no pot faltar a una bona costellada.  Marineu els talls de xai amb una barreja d’herbes mediterrànies, com el romaní, l’orenga i l’all picat, juntament amb oli d’oliva, sal i pebre. Després, feu-los a la brasa fins que estiguin ben cuits i daurats per fora, però encara tendres per dins. Acompanyeu-los amb una amanida fresca i un raig de llimona per aportar un toc cítric.

Xai al forn amb patates i ceba caramel·litzada. El xai al forn és una delícia tan fàcil de fer que pot ser un plat per qualsevol dia de la setmana. Col·loqueu els talls de xai en una safata per al forn i rodeu-los de patates tallades a daus i ceba tallada en rodanxes fines. Caramel·litzeu la ceba amb una mica de sucre i oli d’oliva abans de posar-la al forn. Deixeu que tot es cogui a foc lent fins que la carn estigui tendra i les patates estiguin daurades i cruixents. Acompanyeu-ho amb una salsa de iogurt i menta fresca.

Broqueta de xai amb verdures a la planxa. Es tracta d’una proposta que recorda les receptes del Mediterrani oriental. Piqueu els talls de xai en daus i marineu-los amb oli d’oliva, suc de llimona, all picat i herbes fresques com el julivert i la menta. Munteu les broquetes amb els trossos de carn alternant-los amb rodanxes de pebrot, ceba i carabassó. Coureu les broquetes a la planxa o a la barbacoa fins que la carn estigui ben rostida i les verdures tendres i caramel·litzades.

Curri de xai amb llet de coco. No tingueu por d’innovar amb el xai, és una carn molt utilitzada arreu del món i que combina amb més ingredients dels que estem acostumats.. Sofregiu ceba i all en oli d’oliva fins que estiguin tendres i translúcids. Afegiu pasta de curri vermell i piment vermell dolç i continueu sofregint durant uns minuts més. Afegeixi talls de xai i daureu-los lleugerament abans d’incorporar llet de coco i deixar-ho coure a foc lent fins que la carn estigui ben cuita i la salsa hagi agafat tots els sabors del curri. Serveixi-ho amb arròs basmati i fulles de coriandre fresc.

Xai al forn amb mel i romaní. Una recepta amb gust a dia especial que es pot preparar en qualsevol moment. Barregeu mel, mostassa Dijon, romaní fresc i all picat per fer una marinada dolça i aromàtica. Unteu els talls de xai amb aquesta marinada i deixeu-los marinar durant unes hores a la nevera. Després, poseu-los al forn i daureu-los fins que estiguin caramel·litzats i tendres. Acompanyeu-los amb un puré de pastanaga i pastanaga rostida per aportar un toc de dolçor i textura.

Amb aquestes receptes, podreu experimentar i gaudir de la carn de xai de diferents maneres, des de les més tradicionals fins a les més innovadores. Al restaurant El Caçador un recomanem fer servir ingredients frescos, de temporada i proximitat, aquest és el secret de l’èxit a la cuina. Aprofiteu els sabors i les textures d’aquesta carn tan apreciada i sorprengueu els vostres comensals amb plats exquisits i memorables.

Bon profit!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *